Harga Minyak Naik Lagi

Amati lah harga – harga di atas. Malaysia sebagai negara yang empunya koleksi petroleum sendiri malahan turut menjadi pengeluar dan pengeksport masih tidak dapat membendung kenaikan harga minyak ini.

Maybe somebody boleh try untuk explain kenapa Malaysia sebagai negara pengeluar tak boleh menikmati harga seperti negara – negara di atas ? Sebab saya agak musykil tentang situasi tersebut.

Seperkara lagi, saya mengharapkan tiada lah helah dalam kepimpinan untuk terus menaikkan lagi harga minyak selepas ini. Cukuplah dahulu. Sebab ada rumours katanya bulan Ogos, kita akan menikmati lagi kenaikan harga minyak ini.

Erm, kenapa lah perlu diberikan rebat tunai tu ? Apa lah salahnya terus diberikan subsidi tu. Dirisaukan dan diharapkan, janganlah ada masalah pada pemberian rebat tunai tu nanti. Hah, ni bebanan kerja dah bertambah lah ni, nak siapkan rebat dan nak uruskan prosedur rebat ni….. Gaji tak nak naik kah ???

Apapun, hari – hari mendatang perlu dilalui juga.

Beras Wangi dah diturunkan harga nya mulai tgh malam ini.

Tak sabar nak tunggu announcement, apa lagik yang turun selepas ini… ? Jangan pula kepimpinan yang kena turun….

sumber:Blog Zulfadhli Khairuddin

19 responses to “Harga Minyak Naik Lagi

  1. mungkin kerana stok minyak malaysia x sebanyak negara2 pegeluar yg lain?

  2. Jangan menampakkan kebodohan kita dengan membandingkan harga minyak negara2 di atas dengan negara kita. pernah terfikir perbandingan kuantiti of available resources negara kita dgn negara2 tersebut? In fact, msia bkan lg di dalam negara2 OPEC – bermaksud kita bukan lah lagi tergolong dalam negara pengeksport minyak utama di dunia. Perbandingan harga minyak seperti di atas disebarkan hanyalah propaganda politik semata2 yang cuba memperbodohkan rakyat yang berfikiran ‘pendek’ dan mudah ditipu.

  3. Salam ..akhi,
    perbandingan itu mmg kurang tepat krn belanja penggunaan minyak perpendapatan perkapita adalah berbeza antara negara-negara pengeluar minyak..Juga currency yg digunakan adalah lebih sesuai guna USD,bukan RM.

    namun perbandingan yang media mainstream dedahkan adalah lebih bodoh..Media kita compare harga minyak kita dgn negara-negara yg memang tak keluarkan minyak seperti singapura..

    at least,data y saudara Otel letakkan nih lebih credible berbanding data y media Malaysia siarkan.

    Akhi kena lihat dari sudut pendedahan yang pelbagai..

  4. yet still, perbandingan dengan ngara2 pengeluar minyak terbesar di dunia masih tidak relevan jika ingin dibandingkan dgn ngara Msia yang smmgnyer oil resources djangka abis pd tahun 2014.

    kalo dlyn media itu dgn cubaan menggunakan data ini sbagai counter information, scr tdk langsung menyamakan kebodohan kita dengan mereka…tidak begitu? =)

  5. Salam..

    Tiada masalah utk kita luahkan apa sahaja pandangan..Pembaca akan menilai mana yang tepat dengan mana yg tidak..Bukan kita yang tentukan kebodohan seseorang..😉

    Eloknya,kita raikan semua pandangan..Selebihnya,serahlah kpd teman-teman y membaca.

    Wallahua’lam

  6. hehe…
    bukan apa sheikh, cuma ana kurg bersetuju la jika kita hanya menggunakan data dari sebelah pihak, malah tidak tepat dan disiarkan di laman kita ini…nmpk xprofessional org kata…

    sebagai golongan yang terdidik, kita xsepatutnya membuat analisa membuta tuli dan kemudiannya published dalam website kita ini…sebagai ahli website ni, ana ader hak utk bersuara bagi menjamin mutu artikel dlm website ini, xgitu? =)

    p/s – mntk maaf jika sbelom nih ana tguna bahasa yg agak kasar dalam mengkritik sesuatu artikel. cume ana sdikit bosan dengan penyebaran data yang sama dan sememangnya kita tahu tidak tepat dalam mengaitkan isu di negara ini dengan negara luar. sorry again!

  7. Salam..

    ana sokong!
    (tapi admin blog ni tak cukup kepakaran,ya akhi..n tak cukup org)😉 ..

    oeh yea..nk respon berkaitan minyak jugak,tak silap ana rizab kita akan bertahan sampai 2026..

    (The Group’s (Petronas)continuous effort to replenish the nation’s hydrocarbon resources have resulted in a fairly constant reserve life for Malaysia – an average of 20 years for crude oil and condensates and 34 years for natural gas reserves respectively, at current rates of production. (Laporan Tahunan Petronas 2006)b.

    …………………….

    elok kalau kerajaan kita tgk balik ttg penggunan gas asli/NGV secara bersungguh2 sbb rizab gas asli lagi byk drp minyak dlm simpanan kita..

  8. yerp…
    rizab keseluruhan petroleum, gas asli n resources lain mmg akn btahan smpi 2026…yg 2014 tuh utk petroleum shj…=)

  9. Diperbodoh, Memperbodoh or memang bodoh?

    cuba kita analisa annual report petronas,kita tak sepatutnya percaya bulat2 ape yang dikatakan oleh pemimpin yang zalim dan kejam

    2014? this is bullshit!, menurut annual report petronas 2006, muka surat 33 (sila download : http://www.petronas.com.my/internet/corp/centralrep2.nsf/Src/WebDoc*Investor+Relations+Default/?Open )
    “The Group’s (Petronas)continuous effort to replenish the nation’s hydrocarbon resources have resulted in a fairly constant reserve life for Malaysia – an average of 20 years for crude oil and condensates and 34 years for natural gas reserves respectively, at current rates of production.”

    aku rasa, org xde lulusan SPM pon boleh kira, 2006+ 20tahun, 2026, lama lagi tu, kenapa rakyat ditekan dgn harga yang tinggi, itu untuk petrol… utk NGV pula 2006+34, 2040

    Saya percaya alumni smapk yang belajar tinggi-tinggi tidak mudah tertipu dgn dakyah kerajaan ini😀 .

    sudikan membaca hasil analisa penuh annual report petronas 2006-2007 berkenaan isu exploration & production di blog saya,

    terima kasih

    http://syazone.org/blog/2008/06/14/diperbodoh-memperbodoh-atau-memang-bodoh/

  10. Salam..
    akhi,yg ana paham..petroleum mmg sampai 2026(pertol+diesel+minyak2 mentah yg lain)..gas asli yg sampai 2040..

    ke lagu mano?

  11. btol la tu ape yg kamu paham

  12. hehe…
    btol la tuh kot…coz ana xpasti sbb tuh laporan petronas tahun 2006…mrujuk Utusan beberapa hari yang lepas, Hassan Merican ckp smpai 2014 utk petroleum…maybe ana slh bc…my bad! =)

  13. akhbar sumernyer xleh dipercayai lg… kita kna gali sendri😀

  14. hehe…
    xleh ckp cmtuh…xsume isi kandungan akhbar tuh xleh dipercayai…n xsume maklumat galian sndrik boley dipercayai…kn rakan2? =)

    bak kate org jawe – be optimistic, not pessimistic…hehe

  15. nk tahu dgn lbey lanjut komen pakar ekonomi berkenaan isu kenaikan minyak – rujuk temurahah wartawan Mingguan dengan Profesor Ekonomi USM, Dr Amir Hussin Baharudin June 15th 2008.

    sungguh mudah utk kita mengklasifikasi kerajaan dengan pelbagai jenis tohmahan, cacian dan fitnah, tapi teramat sukar utk kita meluangkan sedikit masa mengkaji tindakan kerajaan dengan lebih mendalam sbelum ‘berkata2’ bak ilmuan bijaksana.

    p/s- masih menunggu kerajaan alternatif di Selangor dan seumpama dengan nya utk menunaikan janji2 manis sebelum pilihanraya utk menurunkan harga minyak jika diberi peluang utk memerintah….hurm………bila lah agak nya kn? =)

  16. Mohd Hasbie Muda

    Awat respon isu ni jerk??..isu lain tak menarik ker??haha

  17. isu lain len kali kot😛

  18. Terima kasih atas segala respon yang diberi.

    Saya amat menghargainya. Sebenarnya tulisan saya berkenaan perkara ini bukan lah utk menyebelahi mana – mana pihak yang ada ideologi politik. Sebab itu saya bold dan tekan kan statement di bawah dalam post saya tersebut :

    “Maybe somebody boleh try untuk explain kenapa Malaysia sebagai negara pengeluar tak boleh menikmati harga seperti negara – negara di atas ? Sebab saya agak musykil tentang situasi tersebut”.

    alhamdulillah, penjelasan yang baik saya terima dan saya mulai faham akan situasi yang sebenarnya.

    Terima kasih.

  19. kenapa kata xprofesional apabila mengatakan harga mainyak kita sangat mahal berbanding negara lain di malaysia terlalu banyak kebocoran perbelanjaan mencapai rm 13 bilion setahun (laporan audit negara).walaupun bukan pengeluar minyak utama miyak kita berkualiti dan dijual pada harga yg. mahalso harga minyak naik keuntungan naik dan tak perlu naik sampai rm2.70.jadi janji satu pihak bahawa harga minyak turun50 sen apabila memerintah adalah rasional apabila melihat rasuah yang kian parah di malaysia.so, banyakkan baca berita dari sumber alternatif bukan surat khabar kerajaan sahaja chow dulu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s